Grzyby rodzaju Fusarium powodują groźną chorobę pszenicy, zwaną fuzariozą kłosa, która przyczynia się nie tylko do strat plonu nasion, lecz także powoduje pogorszenie ich jakości, poprzez zmniejszenie zawartość białka i glutenu oraz tworzenie mykotoksyn.
Głównymi sprawcami fuzariozy kłosa pszenicy są grzyby: Fusarium culmorum, F. avenaceum, F. graminearum, a także F. poae. Z porażonych kłosów pszenicy w Polsce izoluje się także gatunki: F. tricinctum, F. verticilioides, F. subglutinans, F. crookwalense i F. sporotrichoides, lecz na kłosach pszenicy pojawiają się zdecydowanie rzadziej.
Źródłem inokulum grzybów rodzaju Fusarium są porażone ziarniaki i gleba oraz obumarłe resztki roślin. Do porażenia sprawcami fuzariozy kłosów dochodzi w temperaturze od 15°C do 20°C w czasie opadów lub podczas wysokiej wilgotności powietrza. Infekcja kłosów rozpoczyna się podczas kwitnienia, gdy patogen poraża kwiatostany i wnika do ich środka.
Porażenie ziarna przez grzyby rodzaju Fusarium i jego zanieczyszczenie toksynami jest szkodliwe dla człowieka i zwierząt, co powoduje jego dyskwalifikacje w wykorzystaniu dla celów konsumpcyjnych i paszowych.